Підписатися на RSS

З ЧОГО ПОЧИНАЄТЬСЯ ГРАМОТНІСТЬ ?

Грамотність починається з уміння читати. Читати треба завжди і всюди. Якщо ви читаєте 11 сторінок на день, то ви підтримуєте ті вміння , які вже маєте. Щоб покращити свої вміння, потрібно читати більше цієї норми.Грамотність - це ще і вміння писати. Щоб писати добре, треба вчитися вільно записувати свої думки протягом 20 хвилин щоденно. Спробуйте ! Учні іноді говорять, що вони люблять комп'ютер, а не книгу. Проте в тих країнах, де комп'ютери є у більшості шкіл та сімей (Велика Британія, США), діти стали читати більше і частіше відвідувати бібліотеки.

А що ми робимо, коли працюємо на комп'ютері?

Ми пишемо і читаємо. І це допомагає нам писати і читати краще, навчає складати текст для читання іншими людьми. Ми багато думаємо, коли читаємо! Саме тому вчителі і кажуть, що головні вміння, які відрізняють людину від тварини - це вміння читати і писати ! Грамотність починається з уміння читати. Читати треба завжди і всюди. Якщо ви читаєте 11 сторінок на день, то ви підтримуєте ті вміння , які вже маєте. Щоб покращити свої вміння, потрібно читати більше цієї норми.Грамотність - це ще і вміння писати. Щоб писати добре, треба вчитися вільно записувати свої думки протягом 20 хвилин щоденно. Спробуйте ! Учні іноді говорять, що вони люблять комп'ютер, а не книгу. Проте в тих країнах, де комп'ютери є у більшості шкіл та сімей (Велика Британія, США), діти стали читати більше і частіше відвідувати бібліотеки.

СКІЛЬКИ І ЯК МИ ЧИТАЄМО ?

Сьогодні у розвинутих країнах на душу населення випускається 10-12 екземплярів книг на рік, в Росії - 3 книги, а в Україні - лише 0,5 книги.Інтерес підлітків до читання знизився, вони читають переважно за шкільною програмою.Дівчата читають краще за хлопців.Улюбленою книгою всіх дітей у світі сьогодні є пригоди Гарі Поттера. А до нього найбільш читаною була книга Л.Керролл "Аліса в країні чудес". Діти Великої Британії із задоволенням читають "Олівера Твіста" Ч.Діккенса, "Острів скарбів" Р.Стівенсона, а також пригоди, фентезі. Сьогоднішнє суспільство - суспільство інформаційне, але через 20 - 50 років воно стане Суспільством Знань. Така думка відомого австрійського вченого-футуролога (футуролог - це той, хто може сказати, що буде в майбутньому) Петера Друкера.

Як користуватися довідковою літературою?
Доповнюють пам’ять людини книги, які все знають - словники,довідники, енциклопедії. Як же ці книги побудовані? Як ними користуватися у роботі? Найпростіші з них – словники. У них зібрані слова, розташовані в словниковому порядку. Найбільшим попитом користується орфографічний словник. Майже всі ми ним користуємося, коли не знаємо, як писати те чи інше слово. Коли ж вас цікавитиме значення слова та історія його походження,- користуйся «тлумачним словником». При читанні газет та журналів ви часто зустрічаєтесь зі словами, які прийшли з інших мов народів світу,- тут вам допоможе «словник іншомовних слів». Уважно переглядайте передмову до словників, знайомтесь з умовними позначками.

Нашим добрим помічником є енциклопедія. Саме слово взяте з грецької мови і означає «коло знань». У наш час енциклопедіями називають книги, в яких коротко викладено у певній системі дані про науку, техніку, культуру, природу, мистецтво. Більшість матеріалу розміщено за алфавітом. Винятком із цього є дитячі енциклопедії. У них матеріал розміщено за системою знань і мають зміст. Всі повідомлення в енциклопедіях викладаються в статтях-довідниках. Статті не мають спеціальних назв, замість назв дається слово, значення якого треба вияснити. На сторінці кожного тому написані літери, склади або слова, з яких починається і яким закінчується даний том. Тексти супроводжуються вдало підібраним візуальним матеріалом - малюнками, фотографіями, діаграмами та схемами.

Дитячі енциклопедії містять систему перехресних посилань, що привертають увагу до суміжних тем, які полегшують користування ними: алфавітні, біографічні, тематичні, предметні.Довідники - видання, що містять короткі відомості з певного питання. Відомості в довідниках розміщують в алфавітному, систематичному, хронологічному порядку. Багато з них мають допоміжні покажчики: алфавітний, предметний, іменний. Алфавітний покажчик дає змогу швидко знайти потрібне слово. Предметні покажчики орієнтують у термінах і поняттях, вжитих у довіднику. Іменні покажчики допомагають знаходити сторінки, де йдеться про певних людей, іноді в них находяться їхні імена та по - батькові, дати життя, важливі факти біографії, назви основних творів. Довідники розраховані на широку читацьку аудиторію.

Як вести щоденник читання?

1.Прочитавши книгу, подумай над її змістом і як слід розберися у ній.

2. Запиши у щоденник автора, назву книги.

3. Коротко напиши, про що говориться у ній, хто головний герой.

4. Напиши, хто з дійових осіб тобі найбільше сподобався і чому.

5. Чого вчить ця книга?

Як працювати з підручником?

1. Прочитай увесь заданий текст, глибоко вдумайся у його зміст.Пам’ятай ,що читання підручника без напруження думки-марна трата часу. 2. Працюй завжди з ручкою або олівцем у руках. 3. Засвоєнню допоможуть схематичні малюнки й записи. 4. Поділи в думці текст на частини й знайди основну думку. 5. Читаючи текст, пов’язуй його з часом, картою, графіками, схемами підручника. Пам’ятай, що без хронології та карти немає історії. 6. Порівнюй, зіставляй вивчений матеріал, факти, явища з іншими. 7. Складай короткий усний план прочитаного. 8. Намагайся в тексті знайти відповідь на кожне запитання, наведене в кінці параграфа. 9. Привчай себе до самоконтролю: обов’язково перекажи вголос або про себе заданий матеріал, спочатку по частинах, а потім у цілому весь параграф. Роби це так, щоб словам було тісно, а думкам - просто. 10. Виконуй завжди домашні завдання. 11. Долай труднощі, а не тікай від них. Працюй над книжкою систематично і наполегливо.

Як обгорнути книгу?

Приготуйте листок не дуже товстого паперу, краще кольорового, олівець, лінійку та ножиці. Книжку можна обгорнути двома способами.Перший - надійний. Поклади розкриту книжку на аркуш паперу й обережно, не пошкоджуючи книги, постав олівцем чотири крапки біля її кутів. Забравши книгу, візьми лінійку і з’єднай крапки лініями.Потім додай до кожної сторони по 5-6 мм і виріж прямокутник. Знову приклади книгу й олівцем зроби помітки по ширині корінця книги, проведи косо лінії і виріж, як показано на малюнку. Залишається тільки підігнути папір під обкладинку.Другий – спосіб більш простий. Така обкладинка називається суперобкладинкою. На папері відмітити розмір книги по ширині три рази, виріж і обгорни книгу цією полоскою.

Як зробити закладку?

Закладки можуть бути різноманітними. Але при цьому слід дотримуватись певних правил.Закладки не повинні бути товстими.Розмальовувати їх можна тільки фломастерами або кольоровими ручками. Олівці , акварельні фарби і гуаш можуть забруднити книгу.Ширина закладки - 4-5 см, висота - трошки більша висоти книги. Дуже добре прикрасити закладку орнаментом.

Як читати книжку?

1. Пам’ятай: читання – одне з найголовніших завдань у самоосвіті, ставитись до нього треба серйозно. 2. Внутрішньо налаштуйся на читання. Не поспішай, не «ковтай» зміст книжки, а читай уважно, вдумливо, намагайся запам’ятати прочитане.3. Зміст треба осмислювати. Не можна допускати механічного фіксування тексту.4. Вчися читати швидко, не проговорюючи про себе, охоплюй поглядом цілі фрази, речення.5. Для свідомого сприйняття прочитай передмову. Перегортаючи сторінки, обміркуй заголовки.6. Коли чогось не розумієш, не поспішай гукати на допомогу інших. Спочатку спробуй сам розібратися. Користуйся словниками, довідниками.7. Найцікавіше запам’ятай. Порівнюй прочитане з уже відомими фактами, знайди місце в системі знань.8. Прочитавши книжку, обміняйся думками і враженням про неї з друзями, дай оцінку. Згадай основні образи, події, думки.9. Порівняй власну думку про книжку з відгуками і рецензіями на неї: один розум добре, а колективний - краще.10. Зроби відповідні записи про книжку у читацькому щоденнику.

Чотири завдання, які повинні бути розв'язані під час читання?

Перше завдання - це зрозуміти і засвоїти прочитаний матеріал.Друге завдання - продумати прочитане.Третє завдання – зробити з прочитаного потрібні для пам’яті виписки.Четверте завдання – це усвідомити, чого нового навчила вас книжка.

Правила конспектування?

1. Запиши автора і назву статті чи книжки, яку конспектуєш. Виділи їх більшим шрифтом.2. Під час конспектування статті запиши, в якому журналі, збірнику або в якій газеті її вміщено.3. Складай конспект після того, як продумав план тексту.4. Записуй тільки основне: спочатку головну думку, потім( дуже стисло) докази і приклади.5. Намагайся, щоб записи були чіткими, змістовними і лаконічними. Для цього використовуй схеми, таблиці.6. Для зручності користування конспектом підкреслюй найважливіші думки, навіть окремі фрази, словосполучення, слова; до розділів і підрозділів підбирай заголовок.7. Цитуй правильно і точно, зазначай сторінку з якої взято цитату.8. Роби помітки,які виявляють твоє ставлення до того, що конспектуєш. Використовуй для цього умовні позначки, а також подані нижче:а) знак оклику на полях - дуже добре;б)знак питання - здивування,незгода з автором, нерозуміння якоїсь думки.9. Вчися конспектувати відразу начисто.

Як складати план, тези,конспекти?

1. Прочитати текст, визначити його тему та основну думку.

2. Поділити текст на логіко-смислові частини.

3. Дібравши заголовок до кожної частини, матимемо план тексту.

4. Поставити до кожної логіко-смислової частини тексту запитання: «Про що йдеться в цій частині?».

5. Знайти в тексті відповідь. Записавши її стисло словами автора, матимемо тези.

6. Доповнивши тези конкретним матеріалом, фактами, взятими з тексту цитатами, матимемо конспект.

7. Склавши план , тези чи конспект,записати прізвище автора, повну назву роботи,рік, видавництво, назву журналу чи газети, в якому вона надрукована.

8. Виділяти в конспекті розділи, параграфи,пункти, відокремлювати їх один від одного. Після кожної закінченої частини-інтервал.

Кiлькiсть переглядiв: 888