Підписатися на RSS

З історії виникнення бібліотеки

Бібліотека (грец. βιβλιοθήκη, від βιβλίον «книга» і θήκη «місце зберігання») – заклад, в якому зберігаються зібрані твори друку та писемності для громадського користування, також там здійснюється довідково-бібліографічна робота. Бібліотеки є невід'ємною частиною країни і нації, відображають потребу людини в накопиченні та примноженні знань, культурному та інтелектуальному розвитку.
В даний час існують різні види бібліотек: національні, регіональні, публічні, спеціальні, а також «навчальні» (університетські, інститутські й шкільні).
Перші бібліотеки з'явились на Стародавньому Сході. Найвідоміша давньосхідна бібліотека – Бібліотека Ашшурбаніпала в Ніневії: у ній знаходиться зібрання клинописних табличок з палацу ассірійського царя Ашшурбаніпала. Одна з найзнаменитіших античних бібліотек – Олександрійська: заснована на початку III століття до нашої ери, в елліністичному світі вона була центром освіти і науки. Більше півтори тисячі років тому вона була зруйнована. На початку XXI століття унікальне книгосховище, що стало легендою, було зусиллями ряду країн відновлено.
У монастирях в Середні віки існували бібліотеки, при яких діяли скрипторії (майстерні по листуванню рукописів). З винаходом Іоганном Гуттенбергом у XV столітті друкарства кількість бібліотек стало збільшуватися, а в Новий час, з поширенням грамотності, підвищилося і число відвідувачів бібліотек.
На Батуринській у школі

Книг цікавих є доволі.

Завітай в бібліотеку

Та заглянь у картотеку:

Знайдеш, що тобі потрібно,

Візьмеш книжку відповідну.

Прочитаєш - будеш знати,

Що тобі відповідати

На уроці біля дошки,

Не хвилюючись ні трошки.

Кiлькiсть переглядiв: 575